Luna naţională a informării despre efectele consumului de alcool

             La iniţiativa Ministerului Sănătăţii, în iulie 2011 se organizează pentru prima dată campania IEC: 

“LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOL 

care are ca tema  informarea populaţiei cu privire la efectele consumului de alcool asupra sănătăţii.

            Scopul campaniei constă în reducerea consumului dăunător de alcool în populaţia generală, dar  şi prevenirea consumului de alcool la adolescenţi, tineri şi gravide.

            Grupul ţintă general este reprezentat de populaţia generală, iar grupurile ţintă specifice sunt adolescenţii, tinerii şi gravidele.

            Obiectivul general al campaniei: Creşterea nivelului de informare şi conştientizare a populaţiei ţintă cu privire la efectele consumului de alcool asupra sănătăţii.
            Obiective specifice sunt :

- Prevenirea consumului de alcool la adolescenţi şi tineri prin informarea, educarea şi conştientizarea acestora referitor la riscurile debutului timpuriu al consumului de alcool şi la efectele medicale şi psiho-sociale generate de consumul de alcool;
- Combaterea consumului de alcool la gravide prin informarea şi creşterea gradului de responsabilizare al acestora cu privire la consecinţele grave ale consumului de alcool asupra fătului.
           
            Consumul de alcool în lume prezintă mari variaţii geografice, Europa fiind regiunea cu cel mai ridicat consum de alcool pe locuitor din lume. Anual, UE cheltuie 125 mld. Euro (echivalentul a 1,3% din PIB) din cauza accidentelor, crimelor, îmbolnăvirilor, rănirilor şi pierderilor cauzate de consumul de alcool.
           
            Principalele caracteristici ale consumului de alcool în cele 27 de state ale UE în anul 2009 erau :
-         în medie, 76% din cetăţeni au consumat alcool în ultimele 12 luni (84% fiind bărbaţi şi 68% femei)
-         consumul de alcool este relativ constant pe durata anului (88% dintre consumatorii de alcool)
-         proporţia europenilor care consumă alcool ocazional este relativ redusă (12% dintre consumatori)
      -    tinerii consumă cantităţi mai mari de alcool (25% dintre persoanele cu vârsta de 15-24 ani consumă mai mult de 5 doze de alcool în cadrul unui episod) faţă de persoanele mai în vârstă (11%)
      -   bărbaţii sunt mai predispuşi unui consum constant de alcool (92%) faţă de femei care sunt mai degrabă băutoare ocazionale.
      -   nivelele cele mai ridicate ale consumului de alcool s-au înregistrat în Danemarca (93%), Suedia (90%) şi Olanda (88%). Cele mai scăzute nivele ale consumului de alcool s-au identificat în Portugalia (58%), Italia (60%) şi Ungaria (64%);
 
            Consumul de alcool reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică din Europa au ajuns concluzie dr. Peter Anderson şi Ban Baumberg, autorii raportului „ALCOOLUL ÎN EUROPA: O PROBLEMĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ”. Raportul, care conţine o analiză a impactului social, economic, dar şi a stării de sănătate din Europa, a fost finanţat şi aprobat de Comisia Europeană şi stă la baza Strategiei Europene de combatere a consumului de alcool. Iată câteva dintre datele prezentate în acest document :
• alcoolul ucide, în fiecare an, 115.000 de persoane şi este cauza principală a 7,4% dintre bolile şi decesele premature;
• de asemenea, alcoolul cauzează anual aprox. 60.000 de naşteri premature, 10.000 de decese, altele decât şoferii aflaţi sub influenţa alcoolului (pasageri sau oameni de pe stradă) şi 2000 de crime;
• dependenţa de alcool provoacă 60 de boli, cum ar fi problemele mentale şi de comportament, accidente şi răniri, cancere, boli cardiace şi digestive, accidente vasculare şi este  factor asociat a altor 200 boli
• aprox. 9 milioane de copii trăiesc în familii afectate de consumul de alcool.
 
Raportul evidenţiază faptul că, în cazul conducătorilor auto, nu sunt suficiente doar campaniile de educaţie şi promovare  pentru a reduce efectele negative ale consumului excesiv de alcool, ci trebuie aplicate măsuri mai aspre conducătorilor auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.
 
De asemenea, dr. Peter Anderson - specialist în politici privitoare la consumul de alcool şi tutun al Universităţii Oxford şi al Şcolii de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra - face recomandarea: alcoolul nu trebuie să fie ieftin sau uşor de procurat ori comercializat.
 
În ceea ce priveşte situaţia consumului de alcool în ţara noastră, conform unei estimări prezentată de Ministerul Sănătăţii: „în România mor anual peste 17.000 de oameni datorită consumului de alcool, iar peste jumătate dintre aceştia mor în perioada activă a vieţii lor (între 20 şi 64 de ani).La un alcoolic cronic durata de viaţă se scurtează cu 15 ani faţă de un consumator moderat, decesul putând surveni prin : afecţiuni cardiace, accidente, sinucidere, cancere.
 
          Mortalitatea la vârsta adultă(20-64 de ani), atribuibilă consumului de alcool este de trei ori mai mare la bărbaţi şi respectiv de 1,5 ori mai mare la femei, în România, comparativ cu UE. Între cauzele de mortalitate atribuibile consumului de alcool se numără accidentele (mortalitate de trei ori peste media UE), bolile cardiovasculare (mortalitate  de opt ori peste media UE) şi ciroza hepatică (mortalitate peste dublul ţărilor UE). 
 
Studiile arată că, în România, s-a identificat următorul model de consum: un consum de bături alcoolice reprezentat de bere şi bături spirtoase în mod egal (câte 39% dintre consumatori), respectiv vin (22% dintre consumatori). Nivelul consumului de alcool exprimat în litri per capita (unitate de măsură care depinde de numărul populaţiei adulte indiferent de comportamentul faţă de alcool) nu oferă dimensiunea reală a consumului de alcool de către persoanele care se autodeclară băutoare. Consumul de alcool realizat de către persoanele cu vârsta de 15 ani şi peste care se declară băutoare indică un consum total mediu de 24,48 litri alcool pur per capita, din care 31,75 litri alcool pur este consumat de către bărbaţi, iar 15,02 litri alcool pur este consumat de către femei. Există un număr redus de persoane care nu au consumat alcool în cursul vieţii (6,5% bărbaţi, 19,1% femei);

De asemenea, există o asociere semnificativă între consumul de alcool şi statutul de fumător, consumul de alcool în populaţia de fumători fiind mai ridicat. Similar consumului de tutun, consumul de alcool cunoaşte o evoluţie diferenţiată în funcţie de grupa de vârstă. Astfel, băutorii „light” se regăsesc în toate grupele de vârstă, consumatorii „medium” se întâlnesc predominant în segmentul 30 – 39 ani, iar cei „hard” în segmentul 40 – 49 ani.
 
Ce este alcoolul ? Aliment, medicament sau toxic ? Alcoolul – este: un drog, o substanţă psihoactivă, un toxic celular, având efect sedativ asupra SNC. Nocivitatea alcoolului depinde însă de: cantitatea ingerată zilnic şi perioada (luni, ani), tăria băuturii (distilate – fermentate), greutatea organismului.
 
Unde se termină consumul aparent inofensiv şi unde începe abuzul ?
Limita este greu de precizat. Mulţi oameni reuşesc să păstreze măsura în privinţa consumului de alcool ferindu-se de efectele lui dăunătoare. Destul de mulţi sunt cei care alunecă pe nesimţite pe panta abuzului – ajungând la dependenţă – şi plătesc cu sănătatea sau chiar cu viaţa. Cu certitudine abuzul de alcool are loc atunci când se bea : în împrejurări nepotrivite (serviciu, sarcină, conducerea unui vehicul, etc), până la beţie, pentru a ameliora o stare sufletescă (de necaz sau bucurie), pe termen lung în cantităţi mari.
 
OMS estimează cantitatea de alcool nepericuloasă pentru organism ca fiind o unitate de alcool standard – echivalentă cu 10g de alcool pur, însemnând :
- ½ de litru de bere de 5 grade
- un pahar de 120 ml de vin sau o cupă de şampanie de 12 grade
- 10 ml de tărie
cu recomandarea ca: bărbaţii să nu depăşească 30g de alcool pur, femeile 20g, niciodată mai mult de 40g alcool pur cu o singură ocazie.
 
Pentru a oferi sprijin în eforturile de reducere a problemelor cauzate de consumul dăunător de alcool, au fost elaborate:
- O strategie europeană pentru sprijinul statelor membre în reducerea efectelor nocive ale consumului de alcool;
- Strategia globală a OMS a Sănătăţii pentru reducerea folosirii dăunătoare a consumului de alcool.
 
Din punct de vedere legislativ, direcţiile prevăzute de documentele Uniunii Europene sau ale OMS sunt în linii mari incluse şi în actele normative româneşti. Astfel, existăprevederi legislative care reglementează  :
Ø     controlul producţiei şi al vânzării;
Ø     accizele;
Ø       vârsta minimă de vânzare / consum al băuturilor alcoolice (18 ani);
Ø       restricţii privind vânzarea băuturilor alcoolice după anumite ore, la evenimente publice sau către persoanele aflate în stare de ebrietate;
Ø       concentraţia de alcool în sânge în timpul condusului unui vehicul (toleranţă zero)
Ø       publicitatea;
Ø      tratamentul alcoolismului.
 
 
            În anul 2011, este în curs de desfăşurare Programul de interes naţional de prevenire a consumului de tutun, alcool şi droguri -2009-2012, aprobat prin HG nr. 1101/2008 şi publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 672 din 30/09/2008. Programul face parte din Strategia Naţională Antidrog 2005-2012, respectiv Planul de Acţiune în vederea implementării SNA, având ca element cheie - menţinerea consumului de droguri, inclusiv alcool şi tutun, în România, la un nivel scăzut şi eficientizarea măsurilor de combatere a criminalităţii.
 
Acestă strategie are ca obiectiv general: prevenirea consumului de alcool în rândul adolescenţilor din grupa de vârstă 15-17 ani, prin dezvoltarea atitudinilor personale şi sociale.
 
            Au fost identificate grupurile vulnerabile faţă de consumul nociv de alcool,  indivizii/grupurile la care se manifestă factorii predispozanţi ai consumului de alcool (factori de risc de ordin personal, familial, social):
- adolescenţi şi tineri;
- cei cu istoric familial de consum şi abuz de alcool;
- persoan cu comportament rebel, în căutare de senzaţii tari, comportament rezistent la autoritatea parentală/socială sau sentimente de vinovăţie sau eşec; 
- cei cu afecţiuni psihice precum deficitul de atenţie asociat cu hipereactivitate, tulburările de comportament, depresia cronică, represia (ascunderea anumitor sentimente), sindromul stresului postraumatic, tulburările anxios depresive; 
- cei cu o viaţa familială dezorganizată (conflicte sau abuzuri fizice sau sexuale, stress psihic intens);
- cei cu implicare parentală inadecvată (libertatea educaţională acordată de părinţi în ceea ce priveşte experimentarea consumului de alcool sau pedepsele excesive);
- persoane cu anturaj nepotrivit;
- femei gravide.
 
            Deşi această campanie “LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOL” este implemetată oficial la nivel naţional începând cu anul 2011, acţiuni IEC cu privire la prevenirea consumului de alcool la adolescenţi şi tineri, dar şi de conştientizare a populaţiei generale privind efectele negative ale consumului abuziv de alcool asupra sănătăţii s-au desfăşurat şi în anii anteriori prin implicarea Reţelei Naţionale de Promovare a Sănătăţii.

            La nivel local, instituţia noastră, prin compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii desfăşoară permanent o campanie IEC de prevenire a consumului de alcool în rândul adolecenţilor şi tinerilor, precum şi de conştinetizare asupra consecinţelor negative ale consumului abuziv de alcool în rândul populaţiei generale, campanie care cuprinde activităţi de tipul : elaborare de materiale informative, întâlniri interactive, demonstraţii, consiliere şi distribuire de materiale informative atât în şcoli, cât şi pentru populaţia generală, informare/instruire şi distribuire de materiale informative prin asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari, distribuire de materiale informative prin CMI-uri, farmacii, cabinete medicale şcolare etc. În continuare, pe parcursul lunii iulie vom organiza puncte tematice de informare în maternităţile din judeţ precum şi în cabinetele de O-G din municipiul Bacău, afişaj şi se vor desfăşura acţiuni de distribuire de materiale informative către populaţia generală din mediul rural în parteneriat cu FSC, caravane de informare şi distribuire materiale informative pe diverse trasee.

 
Copyright ©2010 Directia de Sanatate Publica Bacau. Made by Mobile Web Technologies SRL