Riscurile tatuarii cu »HENNA NEAGRĂ« Riscurile tatuarii cu "henna neagra" (PowerPoint)

          Încă din anul 2007, Direcţia Generală de Industrie şi Intreprinderi – Sectorul Cosmetice din cadrul Comisiei Europene a organizat o serie de întâlniri între autorităţile competente în domeniul supravegherii pieţei produselor cosmetice din statele membre UE, în urma cărora s-a stabilit că, în toate ţările UE să se deruleze acţiuni de informare a populaţiei cu privire la riscurile ce pot apărea prin utilizarea tatuajelor cu »henna neagră«.

          Tatuajele cu »henna neagră« se practică în România, ca şi în alte ţări din Europa, mai ales în timpul verii. Cei care execută astfel de tatuaje migrează de la un eveniment în aer liber la altul, în special în zonele frecventate de turişti.

          Tatuajele temporare cu »henna neagră« suntfoarte populare şi solicitate de turişti, tineri şi adolescenţi, cei care sunt în vacanţă, la plajă, în staţiuni sau târguri, deoarece culoarea neagră place mai mult decât nuanţa naturală a plantei henna.

          Henna, utilizată sub formă de pastă sau pudră, provine din frunzele plantei lawsonia inermis, originară din zonele tropicale sau subtropicale din Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Sudul Asiei şi este folosită de mii de ani pentru vopsirea părului. Acum, planta este cultivată în scopuri comerciale în India, Pakistan, Maroc, Yemen, Iran, Somali, Sudan şi Libia. Pasta naturală de henna este maroniu-verzuie foarte închis. Producătorii de henna neagră cumpăra planta şi adaugă ingrediente sintetice, săruri metalice şi alţi coloranţi, creând astfel o gamă mai largă de culori, între care şi culoarea neagră. Para-fenilenediamina (PPD) este un aditiv folosit pentru a obţine o culoare mai închisă şi un efect mai rapid al colorării. Alţi coloranţi indentificaţi în henna neagră sunt carminul, toluenul, 2,5 – sulfat de diamină, pirogalolul, nitratul de argint şi cromul. Aceste ingrediente adăugate nu sunt de cele mai multe ori menţionate în prescripţii deoarece ţările din lumea a treia care cultivă planta nu cer declaraţii de conformitate privind produsele cosmetice.

          În ultimul deceniu, tatuajele cu henna neagră au devenit foarte populare şi în Europa. Aceasta a condus recent la o renaştere a folosirii hennei pentru tatuaje temporare. PPD este un ingredient permis în produsele cosmetice, precum vopseaua de păr, dar într-o concentraţie care să nu depăşească 6%. Folosit alături de alţi aditivi în henna neagră pentru tatuaje măreşte riscul de apariţie a unor reacţii alergice grave, datorită utilizării unei concentraţii mari, cu scopul de a se obţine intensificarea culorii negre a tatuajului şi a prelungi durata acestuia.

          Simptomele apar după câteva zile şi se pot manifesta prin: prurit (mâncărime), roşeaţă, pete, pustule (băşicuţe pline cu puroi) sau chiar decolorarea permanentă a pielii şi cicatrici. Aceste manifestări se pot limita la zona tatuajului, la vecinătate sau pot cuprinde tot organismul. Utilizatorii pot dobândi o sensibilitate permanentă la aceste substanţe sau polisensibilitate (la cauciuc, haine, îmbrăcăminte etc.) şi pot dezvolta dermatită de contact alergică. În aceste cazuri, reacţiile pot fi violente, câteodată necesitând intervenţie medicală de urgenţă şi chiar spitalizare. Important de ştiut este că această sensibilizare este ireversibilă şi durează toată viaţa, risc care nu este perceput de către principalii beneficiari ai acestor tatuaje – copiii, adolecenţii şi tinerii. Având în vedere că reacţia alergică apare după 3 până la 12 zile de la tatuare, şi majoritatea beneficiarilor pleacă în acest interval de timp, nu există posibilitatea de a demonstra celor care efectuează tatuajele efectele negative produse, această activitate continuând să afecteze alte persoane. Pe de altă parte, cei care efectuează aceste tatuaje urmăresc doar profitul material fără a ţine cont de consecinţele asupra sănătăţii beneficiarilor. De obicei, cei care fac tatuajele nu informează beneficiarii despre compoziţia substanţelor de tatuat.

         Având în vedere aceste riscuri pentru sănătate, recomandarea este :

EVITAŢI TATUAJELE CU HENNA NEAGRĂ!

 


 
Copyright ©2010 Directia de Sanatate Publica Bacau. Made by Mobile Web Technologies SRL