Ziua Mondială de Luptă împoriva Hipertensiunii 2019

        Cunoaște-ți valorile presiunii arteriale!

 

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societăţii Internaţionale de Hipertensiune, hipertensiunea arterială reprezintă o provocare globală de sănătate, dată fiind prevalența ridicată și comorbiditatea cardiovasculară și renală asociată, fiind principalul factor de risc pentru deces şi dizabilitate la scară globală.

În prezent HTA a atins dimensiuni epidemice. Numărul persoanelor cu HTA a crescut de la 600 milioane în anul 1980 la aproape 1 miliard în 2008 și, ca urmare a procesului de creştere a populaţiei şi a fenomenului de îmbătrânire, se estimează o creştere de până la 1,56 miliarde în anul 2025.

Tema campaniei din acest an pune accent pe conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa depistării precoce a HTA, iar obiectivele campaniei sunt creşterea de informare a populaţiei asupra consecinţelor HTA si creşterea accesului populaţiei la serviciilie preventive de măsurare a valorilor tensiunii arteriale.

În România a fost derulat în anul 2016 studiul SEPHAR III, care a relevat o prevalenţă a hipertensiunii arteriale de 45,1% în rândul populaţiei adulte. Conform studiului 80,9% dintre adulţii hipertensivi ştiau că suferă de această boală, în timp ce restul de 19,1% au fost diagnosticaţi cu ocazia studiului. Aceasta înseamnă că aproximativ 1 din 5 români cu hipertensiune arterială nu este conștient de această condiție, fiind expus unor riscuri importante în ceea ce priveşte starea de sănătate, generate de lipsa unei îngrijiri adecvate, care să asigure controlul eficient al afecţiunii.

În ultimii ani, rata de cunoaştere a hipertensiunii arteriale a cunoscut o îmbunătăţire semnificativă, crescând succesiv, de la 44,3% în anul 2005 (SEPHAR I), 69,55% în 2012 (SEPHAR II), la 80,9% în anul 2016 (SEPHAR III).

România rămâne totuși în topul ţărilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHAR III confirmă, încă o dată, că hipertensiunea arterială, alături de ceilalţi factori de risc cardiovascular reprezintă probleme majore la nivelul sănătăţii populaţionale.

La nivelul judeţului Bacău, în anul 2019, la sfârşitul primului trimestru, exista în evidenţa cabinetelor medicilor de familie, un număr total de 78.406 de persoane cu boală hipertensivă. În aceeaşi perioadă a anului 2018, existau 78.026 de persoane cu boală hipertensivă.

Instituţia noastră, în parteneriat cu Centrul de Studii European – Şcoala Postliceală Sanitară, organizează, în data de 16.05.2019, în intervalul orar 10.30-14.00, o serie de puncte de măsurare a tensiunii arteriale pentru populaţie în următoarele locaţii: hipermarket CORA şi AUCHAN, DAS Bacău şi Arena Mall Bacău,. De asemenea, în perioada 17-24.05.2019, în intervalul orar 10.00-14.00 va funcţiona şi la sediul instituţiei noastre, un punct de măsurare a tensiunii arteriale.

Menţionăm că, in intervalul 17-24.05.2019, măsuratori ale TA, vor fi efectuate şi pacienţilor care vor apela la servicii medicale din cadrul cabinetelor medicilor de familie şi şcolare.

 
Copyright ©2010 Directia de Sanatate Publica Bacau. Made by Mobile Web Technologies SRL