Ziua Mondială a Sănătăţii - 7 aprilie 2019

PRIN PREVENŢIE, SĂNĂTATE PENTRU TOŢI

 

 

          Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună.

           În acest an, tema campaniei este axata pe acoperirea universală cu servicii de sănătate preventive.

         Scopul campaniei din acest an este acela de imbunătăţire a gradului de informare a populației de către medicii de familie și alte categorii de personal medical cu privire la serviciile preventive disponibile de creştere a gradului de accesare a serviciilor preventive existente de către populația generală, urmare informării specifice.

          Obiectivele campaniei sunt :

1. Creșterea nivelului de informare și a gradului de conștientizare în rândul populației generale cu privire la serviciile preventive disponibile, în special în cadrul medicinei primare

2. Creșterea nivelului de responsabilitate în rândul personalului medical implicat preponderent în oferirea de servicii de asistență medicală primară (medici de familie, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, medici, medici dentiști și asistente de medicină școlară) cu privire la importanța acordării serviciilor preventive disponbile, pentru toate categoriile de indivizi.

         Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ jumătate din populația lumii nu are acces la servicii esențiale de sănătate. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de persoane (12% din populația lumii) plătesc cel puțin 10% din veniturile gospodăriei pentru serviciile de sănătate de care beneficiază iar 100 de milioane de persoane sunt împinse în ”sărăcie extremă” (trăind cu $ 1.90 sau mai puțin pe zi) în urma cheltuielilor cu serviciile de sănătate.

         Accesul la servicii esențiale de sănătate de calitate și la protecție financiară în procesul de accesare a acestor servicii îmbunătățesc sănătatea populației, cresc speranța de viață, protejează țările de apariția unor epidemii, reduc sărăcia și riscul de foamete, creează locuri de muncă, susțin creșterea economică și egalitatea de gen.

        Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acoperirea universală cu servicii de sănătate definește asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătății, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare și paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menținând în același timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populației în urma accesării acestor servicii.

       În România, 40% din povara generală a bolii, măsurată în ani de viață ajustați pentru dizabilitate(disability adjusted life years – DALY), poate fi atribuită factorilor de risc comportamentali, respectiv fumatul, consumul de alcool, alimentației nesănătoase și activității fizice scăzute.

       Având în vedere povara crescută prin boli prevenibile în România, cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Sănătății 2019, promovăm sloganul campaniei naționale „Prin prevenție, sănătate petru toti!

 
Copyright ©2010 Directia de Sanatate Publica Bacau. Made by Mobile Web Technologies SRL