ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA TUBERCULOZEI 2019

       Conform calendarului OMS, în fiecare an la 24 martie, se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială de luptă Împotriva Tuberculozei, oportunitate care aduce în atenţia opiniei publice faptul că tuberculoza astăzi, reprezintă o problemă epidemiologică mondială, producând îmbolnăvirea şi decesul a milioane de persoane anual, dar şi asupra eforturilor care se fac pentru împiedicarea răspândirii acestei boli.

            Cu toate că tuberculoza este o boală care îşi face simţită prezenţa de milenii, agentul microbian cauzator a fost descoperit în urmă cu mai bine de 130 de ani, iar chimio-antibioticele încep  să fie utilizate încă de la începutul anilor ’50 ai secolului trecut, tuberculoza rămâne un pericol permanent pentru populaţie, o problemă prioritară de sănătate publică a unui însemnat număr de ţări din întreaga lume, fiind o boală cu o condiţionare socio-economică semnificativă. Deşi în timp şi în lume s-au înregistrat numeroase progrese în combaterea tuberculozei, aspectele inedite de ordin medico-social pe care le generează constant boala impun o fermitate a măsurilor de limitare, reducere şi în final eliminare a acesteia. Caracterizată printr-o rată înaltă a mortalităţii şi prin costuri economico-sociale ridicate, tuberculoza, alături de malarie şi de infecţia HIV, constituie unul din obiectivele principale de combatere pe plan mondial.

            24 martie reprezintă comemorarea zilei în care Dr. Robert Koch, în 1882, descoperea agentul patogen al tuberculozei, bacilul care îi poartă numele – bacilul Koch şi care a reprezentat primul pas în diagnosticarea şi vindecarea tuberculozei.

         Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă cu evoluţie cronică, provocată de Micobacterium tuberculosis, care afectează preponderent populaţia adultă în cei mai productivi ani ai vieţii, determinând direct şi indirect, serioase consecinţe sociale, iar pentru combaterea ei sunt necesare resurse financiare substanţiale. Creşterea incidenţei tuberculozei pe plan mondial se datorează  unei serii de factori: sporirea numărului de imigranţi din ţări în care tuberculoza este endemică, epidemia de SIDA, apariţia unor tulpini bacteriene rezistente la tuberculostatice. O formă deosebit de periculoasă de tuberculoză este tuberculoza chimiorezistentă sau tuberculoza multi-drog rezistentă (TB-MDR). Cele mai recente date ale OMS, care afirmă ca tuberculoza rezistentă la medicamente reprezintă „un risc pentru siguranţă la nivel mondial”, arată  că aproximativ o treime din persoanele infectate cu o anumită formă de tuberculoză în fiecare an nu primesc tratamentul adecvat. Din perspectiva sănătăţii publice, tratamentul incomplet efectuat sau inadecvat este deosebit de periculos. Atunci când bolnavii nu iau medicamentele prescrise, nu respectă posologia sau întrerup tratamentul înainte de termen, ei pot rămâne infecţioşi, iar bacteriile pot dezvolta în timp, o rezistenţă la medicamente. Persoanele pe care le pot infecta, vor purta la rândul lor o formă de tuberculoză chimiorezistentă. .

              În ultimul deceniu, TB reprezintă a 10-a cauză de deces pe plan mondial şi este cea maiimportantă boală determinată de un singur agent infecțios.

            Ţările cu povara cea mai crescută a bolii sunt: Angola, China, Republica Democrată Congo, Etiopia, India, Indonezia, Kenya, Mozambic, Myanmar, Nigeria, Papua Noua Guinee, Africa de Sud, Thailanda, Zimbabwe.

            În ciuda progreselor semnificative, incluzând scăderea numărului de decese cauzate de TB, boala este prima cauză de deces prin boli infecțioase din întreaga lume, determinând 1,7 milioane decese  pe an (https://www.who.int/tb/joint-initiative/en/).

             Strategia privind TB la nivel mondial are ca viziune: "O lume fără TB”, iar obiectivele sunt:

•    Reducerea cu 95% a numărului de decese cauzate de TB până în 2035 comparativ cu 2015.

•    Reducerea cu 90% a ratei incidenței TB până în 2035 comparativ cu 2015.

•    Eliminarea costurilor datorate TB  până în 2035.

           Strategia Naţională de Control al Tuberculozei în România pentru perioada 2015–2020 are scopul de reducere a incidenței și mortalității provocate de TB prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, tratare și creștere a aderenței la tratament în conformitate cu recomandările OMS.

            Cu toate progresele înregistrate în ultimii 12 ani, România este țara Uniunii Europene cu cea mai mare incidență a tuberculozei (de 4 ori peste media UE), având una dintre cele mai mici rate de vindecare, prezentând o creștere anuală a rezervorului de pacienți infecțioși. România are o rată a mortalității prin tuberculoză de 5,1 la fiecare 100.000 de locuitori, de 6,5 ori peste media din UE și de 1,9 ori mai mare decât Regiunea Europeană a OMS, conform ultimelor date ale INSP-CNSISP.

 Sloganul de anul acesta al Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei este :

ESTE TIMPUL  SĂ  NE PROTEJĂM  DE  TUBERCULOZĂ!

           Iar scopul campaniei din acest an este acela de creștere a nivelului de informare şi conştientizare  cu privire la problema tuberculozei în rândul populației şi în rândul persoanelor cu co-infecţie HIV/TB.

            La nivelul judetului Bacau, in anul 2018, s-a inregistrat un numar total de 420 (urban:126, rural: 294) de cazuri noi de tuberculoza, iar la sfarsitul anului existau 519 (urban:176, rural: 343) de bolnavi ramasi in evidenta.

            La nivel local, instituţia noastră, prin Compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii, desfăşoara o serie de activităţi specifice: informare/instruire şi distribuire de materiale informative prin asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari; afişaj; distribuire de materiale informative prin CMI-uri, spitale, farmacii, cabinete medicale scolare si activitati de informare şi distribuire de materiale informative în comunităţi defavorizate si scoli.

 
Copyright ©2010 Directia de Sanatate Publica Bacau. Made by Mobile Web Technologies SRL