Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea s-a întâlnit la sediul Consiliului Judeţean Bacău cu managerii unitatilor sanitare din judet


Adrian Popa – manager SJU Bacău, Dragoș Benea – senator PSD, Sorina Pintea – ministrul Sănătății, Alin Năstasă – director DSP, Marius Savin – președinte – director general Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate

Întâlnirea a avut ca scop analiza activității spitalelor în conformitate cu proiectul tehnic al  Master planului pentru Regiunea de Nord – Est în Sănătate, prin care Guvernul, prin Ministerul Sănătății, urmarește eficientizarea activității unităților  sanitare și reorganizarea activității acestora în funcție de nevoile de servicii medicale ale comunităților pe care le deservesc.

Ministrul Sănătății, împreună cu managerii unităților sanitare și  reprezentații autorităților locale,  a analizat situația spitalelor orășenești din Buhuși, Comănești, Moinești, Onești, a Spitalului de Pneumoftiziologie din Bacău și a Maternității din Bacău.

În urma acestor analize, a fost  evidențiată necesitatea  îmbunătățirii structurii unităților sanitare, care pot păstra numărul de paturi actual într-o formulă reconfigurată în funcție de cererile de servicii medicale din zona pe care o deservesc, precum și diminuarea internărilor evitabile și suplimentarea numărului de paturi pentru spitalizare de zi.

“A fost o discuție  deschisă, în care toata lumea a înțeles că nu închidem spitale, nu tăiem paturi, ci dorim să eficientizăm activitatea unităților sanitare și să oferim serviciile medicale de care populația are cu adevarat nevoie, pentru că prioritatea noastra este pacientul și toate aceste măsuri au ca scop asigurarea serviciilor medicale de care are nevoie. Structura unei unități sanitare este flexibilă. Ea trebuie modificată în funcție de nevoile de servicii medicale din zonă și asta trebuie să urmăreasca managerul spitalului, pentru a eficientiza cheltuielile și a asigura serviciile medicale necesare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Managerii prezenți la întâlnirea de astăzi vor transmite la Ministerul Sănătății, pana luni, 11 martie, propunerile de reorganizare a unităților sanitare pentru eficientizare și adaptarea la nevoile pacienților.

“ M-am bucurat să văd că o mare parte dintre manageri au înțeles ce trebuie făcut și măsurile pe care le propun duc la eficientizarea activității spitalului. Însa,  există și unități sanitare care în acest moment nu au realizat o analiză pe indicatori și nu au propus niciun fel de măsuri pentru îmbunătățirea activității.Este cazul spitalului din Comănesti și, după discuțiile de azi, sper că lucrurile au fost clarificate și aștept în cel mai scurt timp propuneri clare”, a mai declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

De asemenea, în  urma discuțiilor cu conducerea Maternității din Bacău,  s-a agreat necesitatea optimizării și eficientizării activității acestei unități sanitare.

“ Aşa cum știți, bugetul Sănătății din acest an prevede sume importante pentru investiții. Pentru Bacău avem în vedere un buget de investiții generos, însă solicitările spitalelor vor fi analizate atent, pentru a achiziționa aparatură medicală acolo unde este nevoie reală, să ne asigurăm că ea nu va fi ținută în cutii, nefolosită”, a mai adăugat Sorina Pintea.

 
Copyright ©2010 Directia de Sanatate Publica Bacau. Made by Mobile Web Technologies SRL