SAPTAMANA EUROPEANA DE PREVENIRE A CANCERULUI DE COL UTERIN 21-27.01.2019


          Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin,  are scopul de a crește gradul de informare al femeilor asupra cauzelor cancerului de col uterin și de a atrage atenția asupra mijloacelor de prevenire a acestuia.

          Sloganul din acest an este :  “Stop Cancerului de Col Uterin!" , iar Tema „Cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică”, aduce în atenția femeilor rolul prevenției primare și secundare în reducerea riscului de cancer de col uterin.

          Scopul campaniei din acest an se axeaza pe creșterea gradului de informare și conștientizare a femeilor din România privind cauzele și mijloacele de prevenire a cancerului de col uterin.

          Cancerul de col uterin reprezintă cea mai prevenibilă formă de cancer prin vaccinare împotriva infecției persistente cu HPV și prin depistarea și tratamentul leziunilor precanceroase. Cancerul de col uterin beneficiază de prevenție primară si vaccinare. Vaccinarea impotriva infecției cu HPV fiind sigură și eficace.  Screening-ul femeilor adulte permite depistarea leziunilor precanceroase ale colului uterin, iar tratamentul leziunilor precanceroase și al cancerului în stadii incipiente permite vindecarea și recuperarea integrală. Atenția acordată simptomelor și accesul rapid la serviciile de îngrijire permit creșterea supraviețuirii cu cancer de col invaziv.

          Conform „Human Papillomavirus and Related Diseases Report”, cancerul de col uterin se situeaza  ca a treia cauză principală a cancerului la femei și este al doilea cel mai frecvent cancer întâlnit la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani.

          7,5% din totalul cazurilor de cancer de col uterin nou diagnosticate în Europa provin din România – incidența fiind de 3,5 ori mai ridicată decât media UE, iar in România se înregistrează anual 4343 cazuri noi de cancer col uterin.

          La nivelul judetului Bacau, in anul 2017, in primele 9 luni s-a inregistrat un numar total de 72 cazuri noi de cancer de col uterin, iar in aceeasi perioada a anului 2018, s-au inregistrat 69 de cazuri noi de cancer de col uterin.

          Conform programului National de Prevenire si Control Screening cancer de col uterin, in anul 2018,  in judetul Bacau s-au prezentat la control un numar de 2555 femei pentru testarea Babes- Papanicolau. In cadrul controlului cele mai frecvente diagnostice existente au fost: infectii de diferite cauze, modificari celulare non-neoplazice respectiv inflamatii si anomalii ale celulelor epitelilale.


 

 
Copyright ©2010 Directia de Sanatate Publica Bacau. Made by Mobile Web Technologies SRL