ZIUA  MONDIALĂ  DE  LUPTĂ  ÎMPOTRIVA  TUBERCULOZEI 2017

 

 

 

            Conform calendarului OMS, în fiecare an la 24 martie, se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială de luptă Împotriva Tuberculozei, oportunitate care aduce în atenţia opiniei publice faptul că tuberculoza astăzi, reprezintă o problemă epidemiologică mondială, producând îmbolnăvirea şi decesul a milioane de persoane anual, dar şi asupra eforturilor care se fac pentru împiedicarea răspândirii acestei boli.

            Cu toate că tuberculoza este o boală care îşi face simţită prezenţa de milenii, agentul microbian cauzator a fost descoperit în urmă cu mai bine de 130 de ani, iar chimio-antibioticele încep  să fie utilizate încă de la începutul anilor 50 ai secolului trecut, tuberculoza rămâne un pericol permanent pentru populaţie, o problemă prioritară de sănătate publică a unui însemnat număr de ţări din întreaga lume, fiind o boală cu o condiţionare socio-economică semnificativă. Deşi în timp şi în lume s-au înregistrat numeroase progrese în combaterea tuberculozei, aspectele inedite de ordin medico-social pe care le generează constant boala impun o fermitate a măsurilor de limitare, reducere şi în final eliminare a acesteia. Caracterizată printr-o rată înaltă a mortalităţii şi prin costuri economico-sociale ridicate, tuberculoza, alături de malarie şi de infecţia HIV, constituie unul din obiectivele principale de combatere pe plan mondial.

            24 martie reprezintă comemorarea zilei în care Dr. Robert Koch, în 1882, descoperea agentul patogen al tuberculozei, bacilul care îi poartă numele – bacilul Koch şi care a reprezentat primul pas în diagnosticarea şi vindecarea tuberculozei.

Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă cu evoluţie cronică, provocată de Micobacterium tuberculosis, care afectează preponderent populaţia adultă în cei mai productivi ani ai vieţii, determinând direct şi indirect, serioase consecinţe sociale, iar pentru combaterea ei sunt necesare resurse financiare substanţiale. Creşterea incidenţei tuberculozei pe plan mondial se datorează  unei serii de factori: sporirea numărului de imigranţi din ţări în care tuberculoza este endemică, epidemia de SIDA, apariţia unor tulpini bacteriene rezistente la tuberculostatice. O formă deosebit de periculoasă de tuberculoză este tuberculoza chimiorezistentă sau tuberculoza multi-drog rezistentă (TB-MDR). Cele mai recente date ale OMS, care afirmă ca tuberculoza rezistentă la medicamente reprezintă „un risc pentru siguranţă la nivel mondial”, arată  că aproximativ o treime din persoanele infectate cu o anumită formă de tuberculoză în fiecare an nu primesc tratamentul adecvat. Din perspectiva sănătăţii publice, tratamentul incomplet efectuat sau inadecvat este deosebit de periculos. Atunci când bolnavii nu iau medicamentele prescrise, nu respectă posologia sau întrerup tratamentul înainte de termen, ei pot rămâne infecţioşi, iar bacteriile pot dezvolta în timp, o rezistenţă la medicamente. Persoanele pe care le pot infecta, vor purta la rândul lor o formă de tuberculoză chimiorezistentă. .

 

În România 1.100 de persoane mor anual de TB si alte 16.000 sunt diagnosticate, majoritatea din rândul populaţiei tinere şi active.  

 În ultimii ani, România a înregistrat progrese importante în controlul acestei boli:

·                    Rata de depistare a cazurilor TB este de peste 70% de cel puțin 8 ani (79% din anul 2010; în Regiunea Europeană a OMS rata de depistare este de 76%);

·                    Incidența globală a scăzut cu 49,8% (de la 142,2%ooo în 2002 la 71,7%ooo în 2015).

·                    Incidența globală a tuberculozei la copii a scăzut cu 55,7% (de la 48,1%ooo în 2002 la 21,3%ooo în 2015);

·                    Prevalența TB a scăzut cu 39,3% (de la 200,2%ooo în 2004 la 121,5%ooo în 2014);

·                    Mortalitatea TB a scăzut cu 47,2% (de la 10,8%ooo în 2002 la 5.7%ooo în 2013)

·                    Rata de succes terapeutic a cazurilor noi pulmonare confirmate bacteriologic a depășit 85% din anul 2006, valoare net superioară celei de 67% din Regiunea Europeană OMS (85,4% – 2012 România).

La nivwlul judetului Bacau, in anul 2016, s-a inregistrat un numar total de 460 de cazuri noi de tuberculoza,

iar la sfarsitul anului existau 594 de bolnavi ramasi in evidenta

.

Sloganul de anul acesta al Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei este

ÎNVINGEȚI  TUBERCULOZA. ACUM  ȘI PENTRU TOTDEAUNA!

 

Campania urmăreşte scopul Planului Global Stop TB şi va permite populaţiei de pe întreg globul să participe la controlul şi eradicarea bolii în decursul vieţii.

 

La nivel local, instituţia noastră, prin Compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii, desfăşoara o serie de activităţi specifice: informare/instruire şi distribuire de materiale informative prin asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari; afişaj; distribuire de materiale informative prin CMI-uri, spitale, farmacii, cabinete medicale scolare si activitati de informare şi distribuire de materiale informative în comunităţi defavorizate si scoli.

 
Copyright ©2010 Directia de Sanatate Publica Bacau. Made by Mobile Web Technologies SRL