PREVENIREA ÎMBOLNĂVIRILOR  PRIN  CONSUM  EXAGERAT  DE ALIMENTE  ŞI  BĂUTURI  ALCOOLICE  CU  OCAZIA  SĂRBĂTORILOR  DE  IARNĂ

 

          Având în vedere apropierea Sărbătorilor de Iarnă,  vă rugăm să ne sprijiniţi în continuare în campaniile noastre de informare a comunităţii inserând în programele informative/paginile cotidianului textul avertismentului alăturat: 

         După postul îndelungat al Sărbătorilor de Iarnă şi din experienţa anilor trecuţi,  tentaţia de a consuma alimente în exces, mai ales carne de porc şi preparate tradiţionale (tobă, cârnaţi, caltaboş, leberwurst, şuncă), maioneze, dulciuri etc. toate acestea stropite din belşug cu băuturi alcoolice, poate duce la:

·        dispepsii gastro-intestinale ( indigestii )

·        crize de ulcer

·        acutizarea colecistopatiilor cronice

·        pancreatite

·        infarct de miocard, etc. 

         Cumpăraţi produse numai din surse autorizate sanitar-veterinar şi în termen de garanţie, ţinând cont că există riscul apariţiei:

Ø toxiinfecţiilor alimentare

Ø salmonelozelor ( prin folosirea ouălelor de raţă la maioneze şi creme )

Ø trichinelozei ( prin consum de carne de porc netestată trichineloscopic )

         Dacă petreceţi sărbătorile în unităţi de alimentaţie publică evitaţi consumul preparatelor care au aspect, gust sau miros neplăcut. 

         Unitatile sanitare publice cu paturi asigura pe acaesta perioada  continuitatea asistentei medicale precum si asistenta medicala de urgenta atat prin liniile de garda cat si prin compartimentele primiri urgente. Aceste unitati sunt Spitalul jud. de Urgenta Bacau, Spitalul de Pneumoftiziologie Bacau, Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti, Spitalul Municipal Onesti, si Spitalele Orasenesti Buhusi si Comanesti, iar Serviciul Judetean de Ambulanta Bacau functioneaza prin echipaje medicale de urgenta corespunzatoare ce pot fi suplimentate in functie de necesitati.

         La nivelul unitatilor sanitare publice precum si la nivelul Serviciului judetean de Ambulanta stocurile de medicamente si materiale sanitare exista in cantitati corespunzatoare situatiilor de urgenta ce pot aparea in aceasta perioada.

         De asemenea, continuitatea asistentei medicale primare la nivelul judetului Bacau este asigurata prin cele doua centre de permanenta existente in localitatile Stanisesti si Ghimes Palanca care functioneaza in sistem de garda.

         In cazul in care este necesara asistenta medicala de urgenta, recomandam populatiei  sa apeleze numarul unic de urgenta 112 sau sa se prezinte la compartimentul Primiri – Urgente a unitatilor sanitare publice, cel mai apropiat de localitatea de domiciliu.          

         De asemenea, facem un apel la toţi producătorii şi distribuitorii de produse alimentare să acorde maximă atenţie respectării normelor igienico-sanitare în vigoare şi manipulării produselor alimentare, deoarece în cazul îmbolnăvirii unei colectivităţi, pot fi pasibili de sancţiuni penale. In această perioadă, inspectorii din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică, vor intensifica controalele pentru a preveni eventualele îmbolnăviri determinate de consumul unor produse neconforme.


 
 
Copyright ©2010 Directia de Sanatate Publica Bacau. Made by Mobile Web Technologies SRL