26 IUNIE – ZIUA INTERNAŢIONALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA ABUZULUI ŞI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI

 

Consumul şi traficul ilicit de droguri reprezintă una din problemele majore ale societăţii şi continuă să creeze enorme prejudicii pentru sănătatea şi bunăstarea persoanelor.

Începând din 1987, în fiecare an,  la data de 26 iunie, se celebrează  Ziua  Internaţională  de  Luptă  Împotriva  Abuzului şi  Traficului  Ilicit  de  Droguri, zi decisă de Adunarea Generală a ONU, ca o expresie a implicării acestei organizaţii pentru a avea o societate fără consum abuziv de droguri.

Cu acest prilej, Organizaţia Naţiunilor Unite atrage atenţia opiniei publice şi guvernelor din întreaga lume faţă de o stringentă şi actuală problemă de sănătate publică - consumul de droguri.

Adolescenţii şi tinerii adulţi sunt categorii deosebit de vulnerabile la consumul de droguri ilicite. Prevalenţa consumului de droguri în rândul tinerilor este de 2 ori mai mare decât în rândul populaţiei generale. Presiunea grupului pentru a experimenta drogurile ilicite este puternică iar stima de sine este adesea scăzută. De asemenea, cei care consumă droguri ilicite sunt incorect informaţi, sau insuficient de conştienţi privind riscurile pentru sănătate ale acestui consum.

Drogurile ilegale ameninţă sănătatea şi bunăstarea oamenilor. La nivel mondial, până la 200.000 de oameni mor în fiecare an din cauza supradozelor; dar, drogurile nu afectează doar consumatorii, acestea provoacă familiilor şi celor dragi dificultăţi enorme şi suferinţă.

Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială, inclusiv cea a copiilor, şi pot ruina oportunităţile de educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate.

Ce este un drog ? Este o substanţă naturală sau sintetică, solidă, lichidă sau gazoasă care, o dată pătrunsă în organism (ingerată, inhalată sau injectată), modifică percepţia propriei persoane şi a realităţii din jur, schimbând modul de a  simţi, a gândi şi comportamentul. În timp ce unele droguri sunt utilizate sub supraveghere medicală, în scop terapeutic, altele sunt droguri ilicite şi sunt folosite de unele persoane din diverse motive.

Efectele negative asupra sănătăţii variază în funcţie de tipul de droguri consumate, dozele          administrate precum şi de frecvenţa utilizării. Toate drogurile ilicite au efecte fizice imediate, dar pot, de asemenea, împiedica grav dezvoltarea psihică şi emoţională a tinerilor.

Cu toate acestea, în prezent, există o nouă problemă alarmantă privind drogurile; a crescut cererea pentru substanţe care nu se află sub control internaţional. Substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) care sunt preparate chimic în aşa fel încât să rămână în afara controlului internaţional, sunt tot mai mult utilizate, identificate şi raportate. Acestea nefiind testate pentru siguranţa consumului uman, pot fi mult mai periculoase decât drogurile tradiţionale.

Campania de conştientizare la nivel mondial a UNODC  pentru anul 2015, are sloganul:

 

"Tulburările cauzate de consumul

de droguri pot fi prevenite şi tratate"

 

Scopul acesteia este de a informa publicul larg, în special tinerii,  cu privire la pericolele pe care le generează drogurile ilicite iar cei care suferă din cauza tulburărilor generate de consumul de droguri pot fi sprijiniţi printr-un tratament bazat pe dovezi şi pot fi prevenite multe decese cauzate de supradoze.

Fiecare dintre noi trebuie să se implice, pentru a proteja tinerii lumii de substanțele periculoase.

A adopta un stil de viaţă sănătos înseamnă a face alegeri care să fie benefice trupului şi minţii. Pentru a face alegeri sănătoase, tinerii au nevoie de informare şi îndrumare de la persoane competente, cu privire la riscurile la care se expun prin consumul de droguri.

Prin activităţile desfăşurate în cadrul campaniei de la nivel local, oferim tinerilor tocmai posibilitatea de a cunoaşte riscurile asupra sănătăţii asociate consumului ilicit de droguri. În acest scop, am realizat întâlniri interactive cu elevi din şcoli gimnaziale şi liceale – „Spiru Haret”, „Alecu Russo”, „Domniţa Maria”, „M. Drăgan”, Colegiul economic „I. Ghica”, Colegiul „M. Eminecu” la care s-au distribuit materiale informative, s-au prezentat proiecţii video la temă.

 Împreună cu partenerii noştri – ASEF Moineşti –  acţiuni de informare şi distribuire de materiale informative se vor desfăşura şi în această zonă a judeţului iar în mediul rural, informaţiile vor fi diseminate prin reţeaua asistenţilor medicali comunitari şi a mediatorilor sanitari. Distribuirea de materiale informative la temă s-a realizat şi cu ocazia unor unor evenimente publice, cum ar fi: Festivalul „Bucurie prin mişcare”, Crosul „Aleargă pentru sănătatea ta!”, Hramul  Bacăului. Prin  aceste acţiuni dorim să implicăm activ participanţii în campanie, să le captăm atenţia şi să  încurajăm adolescenţii şi tinerii, dar şi populaţia generală, să preţuiască sănătatea şi să excludă din viaţa lor drogurile.

 
Copyright ©2010 Directia de Sanatate Publica Bacau. Made by Mobile Web Technologies SRL