20 MARTIE 2015 - ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII ORALE


Sănătatea orală reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în ţările dezvoltate, un procent substanţial (5-10%) din bugetul alocat sănătăţii publice este folosit pentru  tratamentele curative dentare. Conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, 60-90% din copiii de vârstă şcolară şi majoritatea adulţilor prezintă carii dentare. Larga răspândire a acestor boli este în strânsă corelaţie cu stilul de viaţă şi, în special, cu un consum crescut de zahăr, alcool şi tutun dar şi cu o igienă orală deficitară. În plus, afecţiunile orale depind în mod semnificativ şi de atitudinea faţă de starea de sănătate. Acest lucru este la rândul său strâns legat de factorii socio-economici, cum ar fi, educația și veniturile.

Conform unui studiu Zâmbește România desfășurat în rândul populației generale în 2012, 80% dintre români au probleme dentare, cariile reprezentând cea mai frecventă afecțiune (71%).

Studiul Zâmbește România pentru evaluarea stării de sănătate orală la populaţia şcolară din România, pe un grup de 6.786 de elevi cu vârste curpinse între 5 și 13 ani, din 7 oraşe (București, Iași, Constanța, Timișoara, Cluj, Oradea, Craiova), aprilie-decembrie 2013, coordonat de Conf. Mihaela Adina Dumitrache, Disciplina de Sănătate Orală, UMF Carol Davila, București arată că:  75% din copiii cu vârste de la 5 la 13 ani au carii pe dinții temporari;  4 din 10 copii au carii pe dinții definitivi, în vreme ce aproape 90% dintre acestea sunt netratate; în timp ce 4% din numărul de dinți afectați au fost extrași din cauza cariilor. În acest context, specialiștii atrag atenția părinților că neglijarea și netratarea dinților temporari poate să aibă consecințe asupra dentiției definitive.

Incidența ridicată a cariilor, atât în cazul dinților temporari, cât și al celor definitivi, arată lipsa unui comportament de prevenție și nevoia de educare cu privire la regulile esențiale pentru o igienă orală corectă. De asemenea, nivelul ridicat de carii netratate din ambele tipuri de dinți indică necunoașterea consecințelor pe care le poate avea absența tratamentului asupra stării generale de sănătate.  

Afecţiunile dentare au drept consecinţă durerea şi suferinţa dar şi absenteismul de la locul de muncă şi şcoală iar neglijate și netratate la timp, afectează serios calitatea vieţii unei persoane. Aceste afecţiuni pot fi punctul de plecare a unor probleme grave de sănătate a organismului; microorganisme, cum ar fi: streptococci, Helicobacter pylori, prezente din abundenţă la nivelul cavităţii bucale, în cazul inflamaţiilor, pot ajunge în fluxul sangvin şi pot provoca: tromboză, infarct miocardic sau accident vascular cerebral, meningită cronică, abces cerebral, afecţiuni ale pielii, complicaţii ale sarcinii, ulcer gastric, dureri articulare.

Totodată, studiul arată că 38% dintre copii au placă dentară microbiană semnificativă, fapt ce semnalizează o stare precară de igienă orală. Placa dentară favorizează apariția cariilor și problemelor gingivale și este un indicator pentru faptul că cei mici nu au o igienă orală corespunzătoare.

Cel mai recent studiu de piață arată că, și în 2013, românii au folosit în medie, pe tot parcursul anului, puțin peste 1 tub de pastă de dinți, țara noastră situându-se în continuare la o distanță mare faţă de media europeană.

De asemenea, studiile de piațã aratã cã, la nivel național, se folosește în medie, aceeași periuțã de dinți timp de 2 ani.

Campania prilejuită de Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, celebrată la data de 20 martie, se desfăşoară în perioada 20 martie - 20 aprilie, cu mesajul: „Dantură sănătoasă, la orice vârstă!” urmăreşte sensibilizarea femeilor gravide asupra importanţei igienei orale pentru sănătatea lor şi a bebeluşului.

Igienei orale în sarcină trebuie să i se acorde o atenţie deosebită deoarece modificările hormonale care au loc în timpul gravidităţii (secreţia crescută de gonadotropină, estrogen, progesteron) produc schimbări importante şi la nivelul cavităţii orale. Aceasta devine mult mai vulnerabilă la acţiunea agenţilor bacterieni iar una din consecinţe este sângerarea gingivală (aşa-numita gingivită de sarcină). Pentru a evita sângerările viitoare, gravidele neglijează uneori igiena dentară, ceea ce conduce la apariţia plăcii dentare. Se creează astfel un cerc vicios care duce la apariţia cariilor şi a altor probleme dentare. Studiile arată că până la 18% din naşterile premature sunt cauzate de paradontoză (inflamaţia, de cauza bacteriană, a ţesuturilor de susţinere a dinţilor).

De asemenea, primii ani de viaţă sunt critici pentru dezvoltarea dentiţiei, deoarece numai o dentiţie de lapte sănătoasă asigură mai târziu dezvoltarea normală şi armonioasă a dinţilor permanenţi. Îngrijirea trebuie să înceapă chiar de la apariţia primului dinte.     Obiceiurile formate cât mai devreme devin mai târziu automatisme, de aceea sensibilizarea copiilor de grădiniţă şi a şcolarilor cu privire la măsurile corecte de igienă orală este esenţială pentru formarea unor deprinderi sănătoase care îi vor însoţi toată viaţa.

Scopul campaniei este ameliorarea sănătăţii orale a populaţiei prin adoptarea comportamentelor sănătoase în special în familie dar şi la nivelul comunităţii. Acţiunile derulate vizează publicul larg, de la copii la vârstnici, dar, anul acesta, se va pune un accent deosebit pe consilierea femeilor însărcinate şi a părinţilor cu privire la măsurile corecte de igienă dentară şi informarea asupra consecinţelor nefaste pe care nerespectarea unor reguli esenţiale le poate avea asupra danturii şi organismului.

În cadrul campaniei de la nivel local, se vor organiza acţiuni de diseminare a informaţiilor privind afecţiunile orale şi factorii de risc care contribuie la producerea acestora şi transmiterea de recomandări populaţiei ţintă în vederea menţinerii sănătăţii orale. Informaţiile vor fi distribuite  în parteneriat cu GSK Consumer Healthcare, organizator al campaniei de educare și informare pentru sănătatea orală a românilor „Zâmbește România”, atât în format tipărit cât şi în format electronic, prin canale multiple: e-mail şi reţelele sociale, website-ul DSP-ului.  De asemenea,

Pe lângă aceste acţiuni,  activităţile campaniei sunt: afişarea de postere, realizarea si distribuirea de pliante, discuţii interactive, lecţii teoretice şi demonstraţii practice la preşcolari și elevi mici de la grădinițe și școli din municipiul Bacau și din județ. Toate evenimentele vor să sensibilizeze populaţia asupra importanţei adoptării măsurilor preventive, condiţie esenţială pentru menţinera sănătăţii şi a stării de bine. 

 
Copyright ©2010 Directia de Sanatate Publica Bacau. Made by Mobile Web Technologies SRL