Informatii privind recomandari pentru persoanele care vin din tarile afectate de epidemia determinata de virusul Ebola : Guineea, Liberia, Sierra Leone si Nigeria


             Recomandări pentru persoanele care vin din tarile afectate* de epidemia determinata de virusul Ebola: Guineea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria .
Ce este EBOLA?
Infectia cu virusul Ebola este originara din Africa si cauzeaza la om o boala severa numita “boala virala Ebola” (EVD).
Care sunt simptomele de îmbolnăvire?
Debutul simptomelor EVD este brusc si include simptome asemanatoare gripei cum ar fi: febra, dureri musculare, mialgii, astenie fizica, cefalee, dureri de gat.
Ulterior, pot apărea simptome clinice cum ar fi: cele gastrointestinale (voma, diaree, anorexie si dureri abdominale), neurologice (dureri de cap, confuzie, prostratie), vasculare (hiperemie conjunctivala/faringiana), cunanate (eruptii) si respiratorii (tuse, dureri toracice, dificultati de respiratie).
Mai tarziu, in faza de stare a bolii, apar manifestarile hemoragice si disfunctia organica, in special cea hepatica si renala. Unele cazuri pot prezenta sangerare profuza interna, ca urmare a coagularii intravasculare diseminate.
Perioada de incubatie este 4-10 zile, dar poate varia de la 2 la 21 de zile.
Cum se transmite EBOLA ?
Virusul Ebola se transmite cu mare usurinta direct prin contact cu sangele infectat, secretii, tesuturi si organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate, vii sau moarte. Ceremoniile funerare sunt cunoscute ca au rol in transmitere prin manipularea cadavrelor. Transmiterea prin contact sexual poate avea loc pana la sapte saptamani dupa recuperarea clínica.
Recomandări pentru persoanele care se întorc din ţările afectate:
Dacă prezentati febra, oboseala inexplicabila, diaree sau orice alt semn/simptom sever (hemoragii inexplicabile, diaree cu sange, hemoragii la nivelul gingiilor, pielii, ochilor sau in urina) care apare in decurs de 21 zile de la data plecarii din una din tarile mentionate mai sus si/sau daca ati venit in contact direct cu secretii/fluide provenind de la o persoana/animal, inclusiv intretinerea de relatii sexuale neprotejate cu persoane care au fost bolnave chiar daca s-au vindecat, va recomandam:
1. Să vă prezentați de urgenta la Serviciul medical al Aeroportului /portului, sau la un spital de boli infectioase și să menționați istoricul călătoriei, deoarece poate fi vorba despre o infecție care necesită control si tratament medical de urgență.
2. Să contactați, dacă este posibil, telefonic unitatea medicală si Serviciul 112 înainte de a vă prezenta la control, pentru a permite personalului medical să utilizeze mijloace de protecție adecvate la momentul internării.
Date contact in situatii de urgenta: Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta (Ministerul Sanatatii) – telefon : 021/3072614; email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .
*Lista tarilor afectate va fi actualízata in functie de evolutia epidemiei la nivel international
Pentru detalii suplimentare accesati urmatoarele surse de informare : http://www.who.int/csr/disease/ebola/en/ ; www.insp.gov.ro
 
 
Copyright ©2010 Directia de Sanatate Publica Bacau. Made by Mobile Web Technologies SRL