Prevenirea toxiinfectiilor alimentare cu ESCHERICHIA COLI ENTEROHEMORAGICA

            Avand in vedere situatia epidemiologica cu care se confrunta in primul rand Germania si intr-un grad mai mic alte 4 state membre UE (Suedia, Danemarca, Spania si Marea Britanie) cu privire la aparitia unor cazuri severe de toxiinfectie alimentara produse de Escherichia Coli eneterohemoragica aparute in urma consumului de alimente contaminate cu aceasta bacterie, precum si in urma evaluarii de risc realizata de ECDC (European Center for Disease Prevention and Control), recomandam populatiei sa respecte normele de igiena alimentara si personala dupa cum urmeaza :

-         spalarea temeinica a mainilor cu apa si sapun dupa folosirea toaletei, dupa atingerea animalelor sau dejectiei animalelor, inainte si dupa prepararea mancarii (in special dupa atingerea de carne cruda, oua in coaja etc)
-         spalarea sub jet de apa a fructelor si legumelor
-         tratamentul termic corespunzator al carnii si carnii tocate inainte de consum (cel putin 700 C timp de 2 minute in interiorul carnii)
-         depozitarea separata a carnii proaspete de alte alimente, precum si utilizarea de tocatoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente
-         fierberea laptelui proaspat (crud) inainte de consum
-         evitarea manipularii in conditii de igiena precara a alimentelor
-         persoanele care prezinta simptomatologie caracteristica bolilor cu transmitere infectioasa sa evite prepararea si servirea hranei
 
            Persoanele care au calatorit recent in tarile mai sus amintite, trebuie sa acorde atentie sporita aparitiei unor simptome precum diaree cu sange si sa se prezinte de urgenta la medic.
 
Copyright ©2010 Directia de Sanatate Publica Bacau. Made by Mobile Web Technologies SRL